srijeda, 23. veljače 2011.

TORTA ESPLANADA

SASTOJCI:

BISKVIT
  6 jaja
18 dag šećera
  20 dag brašna
    1   Žlica kakaa
  1 vanilija šećer
½ dcl ulja
 ½ dcl mlijeka
  Ekstrakt naranče ( jedna vrečica )
  ½ praška za pecivo

KREMA

 5 cijelih jaja + 5 žumanjaca
7 dag smeđeg šećera
40 dag tamne čokolade ( 75% kakao )
  ½ l vrhnja za šlag
  ½ dcl likera od naranče

PRELJEV 
20 dag čokolade za kuhanje
               2 dcl vrhnja za šlag
              8 dag margarina

POSTUPAK:

Za biskvit dobro umutiti šećer, jaja ( cijela ), vanilija šećer i naranču. Kada smjesa postane pjenasta dodati mlijeko. Brašno pomiješati sa kakaom i praškom za pecivo te umutiti u smjesu. Na kraju dodati ulje. Peći na 180°C 40 minuta. Kada se ohladi izrezati na dva lista.
Za kremu jaja, šećer i čokoladu kuhati na pari dok smjesa ne postane gusta. Ovdje je bitno da stalno miješate dok se jaja ne sjedine sa čokoladom jer u protivnom može doći do skuhavanja bjelanca , pa se stvaraju bijele krpice, što svakako nije poželjno.  Maknuti sa pare i kada se malo ohladi dodati tučeni šlag. Dodati liker.
Slagati biskvit, krema, biskvit, krema i preliti sa preljevom.
Za preljev kuhati na pari vrhnje i čokoladu, kada se čokolada otopi dodati margarin i miješati dok smjesa ne postane jednolična.
Kada se preljev dodaje direktno na kremu, onda ga ostavite 3 do 5 minuta da odstoji, odnosno da se malo ohladi jer ako se onako vruć sa pare doda na kremu može ju otopiti pa će se krema pomiješati sa preljevom, što nam definitivno kvari vizualni dojam!
Napomena: Ako nemate liker od naranče, možete u 1 dcl rakije otopiti 1 vrečicu ekstrakta naranče. Ekstrakt o kokjem pričam je granulirani, možete ga otapati u alkoholu ( rakiji ), mlijeku, vodi i ako aromu dodavati biskvitima i kremama, to je odlična stvar. Kupila sam ga u Konzuma, prije je bilo i u Keruma, vjerojatno i sada ima. Ne mogu se sada sjetiti naziva pa ću pogledati i napisati kako se točno zove.

1 komentar:

  1. Recept za ovu tortu sam pronašla u jednom časopisu, međutim po originalnom receptu torta nije baš ispala najbolje, pa sam ja doradila neke detalje, i dala joj novo ime, zbilja je famozna svi ljubitelji čokolade će definitivno uživati u ovoj čokoladnoj poslastici.

    OdgovoriIzbriši