petak, 11. ožujka 2011.

SVINJSKE BRŽOLE U UMAKU

SASTOJCI:

4 svinjske bržole
1 žlica senfa
2 žlice svinjske masti
malo brašna
2 srednje velike kapule
4-5 češnja češnjaka
konzerva pelata
1,5 dcl bijelog vina
sol
papar šareni
peršin
1 kg krompira
1 mrkva
blaga crvena paprika u prahu

POSTUPAK:

Krumpire i mrkvu očistite, narežite na ploške, dodajte dva češnja češnjaka prerezana na pola, posolite i dodajte malo crvene paprike. Stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva. Ja pećem na masnom papiru sa jako malo ulja, krompir ispadne puno finiji.
Bržolama odstranite kost, posolite ih, sa gornje strane ih premažite senfom, a donju pobrašnite i stavite pržiti u lonac na masti ( prvo sa pobrašnjene strane ) ne na skroz jaku vatru. Kada se poprže preokrenite ih na druu stranu dok ne dobiju finu boju. Zatim ih izvadite na tanjur a na masti od prženja stavite dinstati nasjeckanu kapulu. Kada kapula dobije zlatkastu boju dodajte usitnjene ili štapnim mikserom smiksane pelate, 2 usitnjena češnja češnjaka, nasjeckani peršin i vino. Kada umak prokuha vratite bržole, po potrebi još posolite i popaprite te ostavite da se na laganom kuha nekih 45 minuta dok meso ne bude mekano.
Poslužite sa pećenim krompirom i salatom po želji.



TORTICA OD RIŽE

SASTOJCI:

1/2 litre mlijeka
2 dcl vode
1 1/2 šalica od kave  riže ( mjera je do ruba šalice )
malo cimeta
sok od jedne naranče ili aroma naranče
5 dag tamne čokolade
1 vanilija šećer
1 žlica jušna smeđeg šećera

POSTUPAK:

Mlijeko i vodu staviti na vatru da kuha. Dodati sok od naranče ili aromu, vanilija šećer,smeđi šećer, cimet i čokoaldu. Kada uzavre dodati rižu i kuhati dok riža u potpunosti ne omekša ( 15-ak minuta ). Potrebno je stalno miješati da se riža ne zalijepi za posudu, po potrebi ako se previše zgusne dodati malo vode ili mlijeka. Kada riža bude kuhana dobro usitniti smjesu sa štapnim mikserom dok je još vruće. U zdjelice staviti prozirnu foliju, odrezati malo veći komad tako kada nalijete smjesu da je možete preklopiti sa folijom. Ostaviti da se ohladi, nakon toga staviti u frižider barem na dva sata da se dobro stisne. Prije posluživanja izvaditi smjesu sa folijom, preokrenuti na tanjur tako da dobijemo kupolicu. Preliti sa čokoladnim preljevom po želji i ukrasiti šlagom!