srijeda, 23. veljače 2011.

TICINO SMJESA

SASTOJCI:

60 ml hladne vode
1 vrečica + 1 žličica želatine u prahu
8 žlica fruktoze
15 ml glicerina ( tekući glicerin )
1 kg šećera u prahu

POSTUPAK:

Vodu zaliti preko želatine da nabubri. Fruktozu staviti u lončić, dodati 1 žlicu vode i staviti na vatru te otopiti da se dobije gusti sirup. Kada se sirup malo ohladi ( cca 10 sekunda ) dodati glicerin, pomalo stalno miješajući. Tu vruću smjesu polako dodati u želatinu i miješati da se otopi. Šećer u prahu staviti u duboku posudu i napraviti udubinu. Malo po malo ulijevati smjesu i miješati. Potom treba mijesiti rukama. Smjesa mora postati kompaktna kao plastelin pa po potrebi dodati još šećera. Spremiti u vrečicu da nije u doticaju sa zrakom. Po potrebi bojati bojama za hranu.
Tekući glicerin kupite u ljekarni a fruktozu ima kupiti u Dm-u.
Prilikom miješanja smjese nemojte se obeshrabriti, u početku će smjesa biti jako nekompaktna, i imati ćete dojam da se ne može sjediniti. Tajna je u konstantnom miješanju rukama, koje može malo i potrajati pa ako imate par muških ruku u blizini svakako će vam dobro doći :) Svakako, miješajući od topline ruku šećer će se pomalo otapati, smjesa će postajati sve mekša i na kraju će biti kompaktna baš poput plastelina.
Što se tiće bojenja, možete koristiti bilo koje prehrambene boje, svakako tekuće su praktičnije za upotrebu. dakle odlomite komad smjese koliki želite obojiti, premjesite rukama da smjesa malo omekša, možete je čak staviti u mikrovalnu na 10-15 sekunda. Nakon toga dodate 4 - 5 kapi boje i dobro mijesite smjesu dok boja ne bude jednolična na cijeloj smjesi. Ovisno o intezitetu boje koju želite postići dodate još pokoju kap.
Ako želite prekriti cijeli kolač ili tortu ticino smjesom razvaljajte je valjkom na debljinu od pola centimetra, tako da na radnu površinu stavite prozirnu foliju, pa smjesu i ponovno prekrijete prozirnom folijom, tako vam se neće lijepiti za valjak.
Od ticino smjese možete raditi i figurice i ukrase ako imate barem malo kreativnog duha!


Nema komentara:

Objavi komentar