srijeda, 2. ožujka 2011.


ROLADA OD NARANČE

SASTOJCI:

5 jaja + 1 žumanjac
3     žlice kristal šećera
150 gr šećera u prahu
3 žlice vruće vode
150 gr plazma keksa
1 naranča
150 gr margarina
2 dcl vrhnja za šlag
200 gr čokolade za kuhanje
½ žličice praška za pecivo
10 dag brašna

POSTUPAK:

BISKVIT

4 žumanjka dobro istuči sa 3 žlice šećera, dodati 3 žlice vruće vode i dalje dobro miksati. Istući 4 bjelanjka i dodati 10 dkg brašna, te ½  žličice praška za pecivo, zatim spojiti sa žumanjcima. Tijesto izliti na masni papir u tepsiju 30 za 32 cm.  Peći 15 min na 180°C. Kada je gotovo zarolati u vlažnu krpu.

KREMA 1

Plazma kekse samliti i dodati sok te naribanu koricu od jedne naranče, sve dobro izmješati.

KREMA 2

Margarin i šećer u prahu dobro ulupati te dodati 1 cijelo jaje + jedan žumanjak
Prvu i drugu kremu spojiti u jedno.
Istuči šlag.
Roladu namazati kremom i na sredinu staviti šlag kao valjak  te zarolati. Dobro ohlađeno preliti čokoladom.

nedjelja, 27. veljače 2011.

ČOKOLADNI NAPITAK

SASTOJCI:

1,5 litra punomasnog mlijeka
250 gr slatkog vrhnja
100 gr kakaa
štapić cimeta
stapić vanilije
100 gr čokolade za kuhanje

SASTOJCI:

Mlijeko, vrhnje, šećer, štapić cimeta i vanilije staviti u lonac i ostaviti da kuha. Malo prije vrenja dodati kakao i kada uzavre smanjiti na lagano i ostaviti da kuha dok se smjesa ne zgusne ( cca 30 min ). Pred kraj izvaditi štapiće cimeta i vanilije i dodati čokoladu za kuhanje. Kad se čokolada otopi maknuti sa vatre. Poslužiti toplo.
Ako volite da bude slađi napitak dodajte još 50 gr šećera prilikom kuhanja.


SKUŠA U PEĆNICI

SASTOJCI:
1 kg skuše ( ili neke druge ribe )
7 - 8 srednje velikih krumpira
2 mrkve
ružmarin
trakice pancete ( onoliko koliko ima riba )
1 dcl maslinovog ulja
češnjak
peršin
sol
papar

POSTUPAK:

Ribu očistiti, obrisati, posoliti, utrobu posoliti i malo popapriti i staviti po trakicu pancete unutra. Češnjak i peršin sitno nasjeckati, pomiješati sa maslinovim uljem. Očistiti krumpire, mrkvu i narezati na ploške, posoliti sve zajedno. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. U tepsiju plitku ( onu od pećnice ) staviti masni papir i premazati ga sa malo ulja. Ribu posložiti i okolo nje poslagati krumpire i mrkvu, ali da ne prekrivaju ribu. Staviti malo ružmarina. Ribu premazati sa maslinovim uljem, peršinom i češnjakom. Peći oko pola sata, zatim preokrenuti ribu ( polako sa vilicom ako se malo zaljepila za papir ), namazati je ponovno sa maslinovim uljem, peršinom i češnjakom i peći još pola sata. Možete kao prilog poslužiti salatu od matovilca i rikule začinjenu sa malo maslinovog ulja i acetom balsamicom.