četvrtak, 24. veljače 2011.

PEČENA HOBOTNICA

SASTOJCI:

1,5 kg hobotnice
1 kg krumpira
2 kapule
5 češnja češnjaka
2 mrkve
peršin
grančica ružmarina
2 dcl bijelog vina
1,5 dcl maslinovog ulja
sol

POSTUPAK:

Hobotnicu očistite, operite i stavite u tepsiju. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Krumpire očistite, narežite na četvrtine, stavite u zdjelu. Mrkvu isjeckati na kolutiće debljine pola centimetra, kapulu isjeckat na fine ploške, češnjak očistiti, sve to staviti u zdjelu zajedno sa krumpirom, dobro posoliti i dodati u tepsiju sa hobotnicom. Zaliti sve to sa vinom i uljem, dodati ružmarin. Krumpir i povrće rasporedite okolo hobotnice. Tepsiju prekrijte sa aluminijskom folijom, rubove dobro zatvorite da para ne izlazi vani. Stavite peći sat vremena na 220 stupnjeva. Nakon sat vremena izvadite tepsiju, odklonite foliju, hobotnicu preokrenite( možete joj izrezati krakove da se bolje ispeče ) na drugu stranu, krumpire promiješajte, vratite u pećnicu da se peče sada na 200 stupnjeva. Jedan dio tekućine će ispariti, mora se peći još 45 min do sat vremena, dok hobotnica ne bude mekana.
Napomena: Hobotnica je gotova kada viljuška prolazi kroz nju kao kroz maslo, vrhovi krakova ne smiju otvrdnuti, zato je bitno da se hobotnica kuha u soku od ulja i vina. Hobotnica se ne soli. Ja kada kupujem hobotnicu preferiram kupiti na ribarnici svježu, Ona ima već svoju slanost tako da je dovoljno posoliti krumpir. Ako kupujete smrznute hobotnice u hipermarketima one dolaze iz drugih mora,i nisu jednako slane ( što nikada ne možete znati ), pa ne znate treba li je posoliti ili ne, žilavije su od naših i zbog toga se trebaju peći puno duže, a meso nije tako ukusno kao kod naše hobotnice. Svakako što je hobotnica manja meso će biti ukusnije i mekše. Ako kupujete svježu hobotnicu, dobro je kupiti dan prije nego što je mislite spremati i staviti je da odstoji 24 sata u zamrzivaću. Prije pečenja je nije potrebno kuhati, kao što neki običavaju. Ako je spremite točno po gore navedenom receptu biti će jako mekana i ukusna, to vam garantiram, samo slijedite točne upute i savjete.

Nema komentara:

Objavi komentar