četvrtak, 24. veljače 2011.


DOMAĆI KRUH 

POSTUPAK:

U  ½ l tople staviti ½ kocke svježeg kvasca i 1 žlicu šečera i 1 žlicu brašna, zatim promiješati i ostaviti da odstoji 10 minuta. U zdjelu staviti 1 ½ - 2 kg brašna, u sredinu staviti malo soli i vodu sa kvascem. Sve zamijesiti  uz dodavanje tople vode po potrebi. Mijesiti drvenom žlicom, bitno je što bolje miješati da se naprave mjehurići zraka. Smjesa mora biti dosta rijetka kao smjesa za fritule. Ostaviti pola sata da se tijesto digne na toplom. Kada se tijesto digne protuči ga kuhačom i ponovno ostaviti da se digne ( otprilike pola sata ). Ovaj postupak možete ponoviti više puta, što tijesto bolje protučete i što se više puta uzdigne kruh će biti bolji i ukusniji. Zatim tijesto zamijesiti rukom dodavajući onoliko brašna koliko je potrebno da se ne lijepi za ruke, ali tijesto i dalje mora biti dosta rijetko, ne tvrdo kao tijesto za pizzu na primjer. Staviti u zdjelu obloženu krpom i posutu brašnom i opet ostaviti da se diže pola sata. Zatim staviti peći ( otprilike 1 sat ).

Mala  tajna: kruh stavite peći u zagrijanu pećnicu na 250 stupnjeva. Tepsiju u kojoj će te peći kruh također stavite u pećnicu da se dobro ugrije, nije je potrebno namastiti ili stavljati masni papir. kada je pećnica i tepsija dobro ugijana stavite u tepsiju tijesto ( izvalite ga samo iz krpe ), i pecite desetak minuta na 250 stupnjeva, a nakon toga smanjite na 200 stupnjeva i tako pecite još 50 minuta. Kruh izvadite, ostavite da se hladi i prekrijte malo vlažnom krpom da kora omekša. Kruh će dobiti finu koru kao da se pekao pod pekom.

Nema komentara:

Objavi komentar