subota, 26. veljače 2011.

ČOKOLADNA PITA

SASTOJCI:

TIJESTO

300 gr brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
150 gr margarina
100 gr šećera
1 veliko jaje
žlica rakije
naribana korica limuna

ČOKOLADNA SMJESA

150 gr masla
300 gr čokolade za kuhanje sa što većim postotkom kakaa
150 gr smeđeg šećera
3 cijela jaja
3 žlice kakaa
110 gr brašna
1 žličica soli
180 gr nasjeckanih badema ili lješnjaka

POSTUPAK:

Za tijesto, pomiješati brašno, prašak za pecivo i sol. Margarin i šećer pjenasto izmješati, zatim u smjesu dodati jaje, rakiju i limunovu koricu te miksati dok smjesa ne postane glatka. Dodati brašno i miješati dok smjesa se ne poveže u glatko tijesto ( malo će biti ljepljiva ali ne dodavati još brašna ). Na kraju rukama doraditi tijesto.
U kalup staviti masni papir, premazati ga margarinom i pobrašniti. staviti tijesto i razvaljati ga na debljinu od pola centimetra. Ostaviti pola sata u frižideru. U međuvremenu zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva, nakon pola sata staviti peći tijesto na 30 minuta. Prije dodavanja čokoladne mase malo ohladiti tijesto ( 5-10 min ).

Za čokoladnu masu, bademe ( lješnjake ) popržiti na tavi, ohladiti i grubo nasjeckati. Maslac, čokoladu i šećer otopiti na pari dok smjesa ne bude jednolična, zatim maknuti sa vatre i umiješati cijela jaja koja smo prethodno razmutili mikserom, zatim brašno, kakao, sol i na kraju bademe. Smjesu razliti po biskvitu i peći još pola sata na 180 stupnjeva. 

Prije rezanja kolač potpuno ohladiti.
Kolač se može raditi i u kalupu za pite.





Nema komentara:

Objavi komentar